11 Haziran 2015 Perşembe

Astrolojide Evler ve anlamları



Astrolojide en önemli alanlardan biri evlerdir. Evler 12 burca aittir ve 10 gezegen arasında paylaştırılmıştır. Ev sistemlerine göre bir ev 30 derece olabileceği gibi, genel olarak kullandığımız eşit olmayan ev sistemlerinde enleme göre ev dereceleri farklılıklar gösterebilir. Yüksek enlemlere çıkıldıkça doğum haritalarında evlerin dereceleri arasındaki fark artar, bunun nedeni belirttiğim gibi, enlem farkıdır.

Her ev bir hareket alanını temsil eder. 1. Ev(yükselen)’den başlayarak kişinin tüm hayata karşı tutumunu 12 evden çıkarırız, aynı şekilde astrolojinin çeşitli dallarında da konunun gelişimini 12 ev vasıtasıyla buluruz.

Doğum haritasında hiçbir ev boş değildir, her evin bir yöneticisi vardır ancak örneğin Aslan’daki Satürn ve Oğlak/Kova’daki Satürn’ün çalışması arasında büyük farklar vardır. Her ev bir gezegenin yönetimindedir ve bir burca, dolayısıyla bir karaktere sahiptir. Evler üçe ayrılır:  Açısal(Angular), sahipli(succedent), uyumlu(cadent) yani birincil, ikincil ve üçüncül evler.

Açısal evler 1,4,7,10. Evlerdir, haritanın ana akslarında bulunurlar. Sahipli evler/ikincil/ takip eden evler ise 2,5,8,11. Evlerdir, birincil evlerin arkasından gelirler. Uyumlu evler ise 3,6,9,12’dir, üçüncül evlerdir, ikincil evlerin ardından gelirler. Evler de burçların sahip olduğu elemental özelliklere sahiplerdir gibi düşünürsek, açısal, sahipli ve uyumlu evlere birer karakter oturtmakta zorlanmayız. Burçlarının element özelliklerini farklı vurgularla taşırlar.

Evlerin genel özellikleri

BİRİNCİ EV

Doğal burcu: Koç/ Doğal Yöneticisi: Mars/ Açısal/

Birinci ev haritanın ilk köşesinde bulunur, yükselen ya da doğan burçtur. Doğum anında Güneş’in yükseldiği en doğu noktayı anlatır ve hayatın başlangıcıdır. Doğu ufkunda Güneş her 4 dakikada 1 derece yükselir.
Birinci ev kişiliği, kişinin doğal mizacını, fiziksel görünümünü, başkalarının kişiyi nasıl gördüğünü ve kişinin kendini nasıl gördüğünü, egoyu, “ben” duygusunu, öz varlığı temsil eder. Doğum öncesini ve sonrasındaki ilk yılları, kişinin çevresine olan tepkilerini, bu tepkileri gerçekleştirme yollarının nasıl bir seyir izleyeceğini, beden şeklini, bedenin değerini, genel eğilimlerini, gerçekleştirme gücünü, hareketi anlatır. Maceralar, kişisel riskler ve mücadele dürtüsü, mücadeleyi algılama biçimi de buradan anlaşılır. Bireysellik, fiziksel kondisyon, mental yapı, düşünce sistemi, kısa küçük ve deneyim kazandıran olaylar da 1. Evin anlatımındadır.

Sağlık alanında ise: Doğum, genel vücut, yüz, deri, cilt lekeleri, akneler, kişisel –genel- psikoloji, kilo, boy, beynin kapasitesi, zeka

İKİNCİ EV

Doğal burcu: Boğa/ Doğal Yöneticisi: Venüs/ Sahipli

İkinci ev parasal konuları; kişinin maddi varlığını, kazanma becerisini, kazanma isteğini, kaybetme riskini ve bu konuda dikkatli olması gereken noktaları, kişinin başladığı işleri temellendirme şeklini, tamamlanma ihtiyacını temsil eder. Kişinin doğal yetenekleri ve bunlardan gelebilecek gelir fırsatlarını, maddi değerlendirme yeteneğini, eşyalarını değerlendirme yeteneğini, mirası, kişinin güvenlik ihtiyacı ve bunu nasıl karşıladığını, kişisel özgürlüğü ve bunu yansıtma şeklini, kendini pazarlama şeklini anlatır. Kişinin cimriliği, parayı ve eşyayı elden çıkarma biçimi de bu alanın yönetimi altındadır.

Sağlık alanında ise: boyun ve Hormonal sistem, boğaz, ses, yumurtalıklar.

ÜÇÜNCÜ EV

Doğal burcu: İkizler/ Doğal Yöneticisi: Merkür/ Uyumlu

Üçüncü ev kişinin adaptasyon yeteneği, reklam kabiliyeti, kendini bu amaçla pazarlama yöntemi, iletişim becerileri, her türlü iletişimi, kısa seyahatleri(uçak, gemi, otobüs, şahsi araç), kardeşleri ve kardeş kabul edilmiş/ seçilmiş kişileri, yazarlığı, yazarak ve konuşarak oluşturulan iletişim becerilerini anlatır. Ayrıca tahviller ve onların pazarlamasında görev alan bankacıları, kitapları, yayıncılığı, kişinin hızlı analitik becerilerini, hesap kabiliyetini, komşuları, dedikoduları, yalanları, ilk ve orta öğrenimi, her türlü kitap, dergi, gazete ve magazin yayınını ve bunlara olan merakı anlatır.

Sağlık alanında ise: Göğüs, kollar, köprücük kemiği, parmaklar ve tırnakları, sinir sistemi, omuzlar.

DÖRDÜNCÜ EV

Doğal burcu: Yengeç/ Doğal yöneticisi: Ay/ Açısal

Dördüncü ev, kişinin doğduğu yeri, evini, köklerini, ailesini ve aile yaşamını, asaleti, kalıtımsal özellikleri, (10. Evle beraber) ebeveynleri, anneyi, aileden gelecek mirası, suyu, sırları, mimariyi, binaları, ev yaşamını, gizli düşünceleri, yaşlı akrabaları, kadınlarla olan ilişkileri anlatır. Ayrıca, kadın haritasında kişinin biyolojik olmayan babası(baba gibi gördüğü) erkek haritasında ise biyolojik annesi olmayan(anne gibi gördüğü) kişileri betimler. Kişinin rahatlık ve huzur duygusunu, mülkiyet duygusunu, aitlik isteğini, ruhsal yapısını ve ruhsal eğilimlerini de bu ev temsil eder. Kişinin git-gelleri, evinde yapacağı davetler, istekleri de 4. Ev içerisinde değerlendirilir. Kişinin büyüme çağındaki karakterini oluşturan tüm ailesel faktörleri bu evden görebiliriz. Yurtseverlik, vatana bağlılık, köklere ve bağlılıklara hizmet, kendini ait olduğuna adama duygusunu da dördüncü ev temsil etmektedir.

Sağlık alanında ise: vücuttaki tüm sıvı akışı, kan, idrar, mide, göğüsler, rahim, lenf bezleri ve solunum yolları.

BEŞİNCİ EV

Doğal Burcu: Aslan/ Doğal Yöneticisi: Güneş/ Sahipli

Beşinci ev spekülatif işleri, finansı, borsayı, talih oyunlarını, kişinin hobilerini, dış dünyaya yaklaşımını, eğlence anlayışını, duygusal hayatı, aldığı ve verdiği aşkı, bağlılıklarını anlatır. Ayrıca çocukları, romantizmi, memnuniyet duygusunu, drama kabiliyetini, kişinin kendini gösterme yeteneğini, ikinci kardeşleri, kumarhaneleri, erkeklerin haritasında sahiplenme becerilerini, kadınların haritasında sahiplenilme ihtiyacı türünü bu evden anlayabiliriz. Bununla beraber, kişinin politik görüşünü, temsil ettiği ideolojiyi ve bunu topluma nasıl yansıttığını da 5. Evde bulabiliriz.

Sağlık alanında ise: Dolaşım sistemini, kalbi, -belkemiği başta- vücudun arka bölümünü, gebeliği, atardamarlar, hücre yenilenmeleri.

ALTINCI EV

Doğal Burcu: Başak/ Doğal Yöneticisi: Merkür/ Uyumlu

Altıncı ev genel adıyla hizmet evidir. Kişinin başkalarına hizmet etme tarzını ve başkalarından gördüğü hizmeti anlatır, mesleğine olan bağlılığı, sorumluluk duygusu, hastalıkları, doktorları, şifa aramayı ve şifa vermeyi, rahatlığı ve rahata olan düşkünlüğü, vücuda gösterilen ilgiyi ve egzersiz ihtiyacını, her türlü diyeti, temizliği, evcil hayvanları, küçük hayvanları, klinik psikolojik rahatsızlıkları gösterir. Ayrıca kişinin daha iyi olmak için ihtiyaç duyduğu şeyleri, ihtiyaçlarına ulaşmak için gösterdiği yeterliği, karşı tarafa dair beklentilerini yansıtacağı yolları, dikkat ettiği noktaları, dikkat yetisinin seviyesini anlatan da bu evdir.

Sağlık alanında ise: Batın bölgesi, sindirim sistemi, tüm vücuttaki hasarlı noktalar, kronik rahatsızlıklar ve migren.

YEDİNCİ EV

Doğal burcu: Terazi/ Doğal yöneticisi: Venüs/ Açısal

Yedinci ev haritanın artık dışa açılmaya başlayan, sosyalleşen kısmıdır. Kişi bireysellikten çıkmış ve artık diğer insanlarla beraberdir. Burada evlilik ve ortaklık uyumunu, iş yaşamında ve sosyal hayatta/ organizasyonlarda birlikte çalışma yeterliğini, takım ruhunu görürüz. İş anlaşmaları, kontratlar, boşanma, toplumu ilgilendiren konular da bu ev dahilindedir. Sanat, astrologlar(özellikle horary ve gösterge haritalarda), iş ortaklarının yapısı, kişiyle rekabet halindeki açık düşmanlar, açıkça kişiyi sevmediğini ve ona zarar vermek istediğini belli eden kişiler. Hukuki işler, profesyonellik, çalışma ortamındaki kişisel tarz, çalışma ortamına dair beklentiler, eşe dair beklentiler; bu beklentiler sadece yasal eşten değil aynı zamanda beraber yaşanılan, beraber hayat paylaşılan resmi olmayan beraberliklerle de ilgilidir. Kişinin en önemli eksiklikleri, kadın haritasında dişiliğin ilişkiye yansıması, erkeğin haritasında kadından beklenen davranışlar.

Sağlık alanında ise: Böbrekler, karaciğer, pankreas, alt batın, östrojen hormonu.

SEKİZİNCİ EV

Doğal Burcu: Akrep/ Doğal Yöneticisi: Mars/ Plüton/ Sahipli

Dördüncü ev “şahsi anlamda” haritanın ruhsal gizleri ve sekizinci ev de haritanın ruhsal+ evrensel gizlerini anlatır. Yani burada ne anlıyoruz, kişi tek başına bulabileceğinin ötesinde gizli konulara merak sarıyorsa(okültizm, ezoterizm gibi) sekizinci eve bakacağımızı. İç dürtüsel eğilimler, (1. Evle beraber) cinsellik+ libido, cinselliği yaşamına katma biçimi, algılama biçimi, sırlar, gizemli konular, kişinin derin fantezileri, gizli yetenekler, kişinin sakladığı şeyler, öfkesi, kini, kontrol edemeyeceği benliği, varlığının gölgede kalmış yanı, ölüm gibi konular sekizinci evden anlaşılır. Bununla beraber uyku, derin araştırmalar, ebeveynlerin sırları(genellikle ya ileriki dönemde öğrenilir ya hiç öğrenilmez), gerçeği ortaya çıkarma çabası ve yeterliği de 8. Evin konuları arasındadır. Kişinin başkalarından aldığı ahlaki, fiziksel ve maddi yardımları, miras, vergi, başkalarına ve devlete karşı olan yükümlülükleri, boşanma durumunda alacağı nafakayı, kendine ait olmayan ama işine yarayacak maddi kaynakları da bu ev gösterir.

Sağlık alanında ise: Ölüme neden olabilecek rahatsızlıklar(bir ve altıncı evden destek alıyorsa), genital organlar, üreme sistemi, hemoroitler,  habis urlar.

DOKUZUNCU EV

Doğal burcu: Yay/ Doğal Yöneticisi: Jüpiter/ Uyumlu

Dokuzuncu ev, bilinçli zihin, entelektüel kabiliyetler, düşünsel yetenekler, spor, maneviyat duygusu, felsefi bakış açısı, felsefi konuları algılama kapasitesi, yasalar, resmi kurumlar, uzun süreli seyahatler, hava yoluyla seyahatler, yakın arkadaşların eş veya sevgilileri, üçüncü çocuk, mahkemeleri temsil eder. Yükseköğrenim ve üzeri çalışmalar, akademik çalışmalar, ticaret(ithalat ve ihracat), yabancı ülkelerle ve kişilerle olan iletişim, yabancı menşeli kurumlar, yaşarken edinilen tecrübeleri algılama kapasitesi, torunlar, eşin akrabaları, iri hayvanlar da dokuzuncu evin yönetimindedir. Ayrıca entelektüel koleksiyonlar, kişinin kendini daha iyi ve bilgili gösterme çabaları da 9. Evden bulunacak konulardır.

Sağlık alanında ise: Hepatik sistem, bacak, baldır, kalça kemikleri.

ONUNCU EV

Doğal burcu: Oğlak/ Doğal Yöneticisi: Satürn/ Açısal

Onuncu ev babayı ve otoriter figürleri temsil eder. Diktatörler, krallar, hırslı kişiler, kişinin hırsları, Arşivler, biriktirilmiş potansiyel, kişinin toplumdaki tanımı, toplumdaki yeri, terfiler, mesleki rekabetler, politik rekabetler, kişinin kendini adayacağı isim ve onu koruma çabası 10. Evin yönetimindedir. Popülerliği, toplum ve küçük çevresi içindeki sözü geçerliği ve aranılırlığı da bu evden anlaşılır. Kişinin mesleğinde nereye kadar yükseleceğini bu evdeki gezegenler gösterecektir.  Eğer 10. Evde gezegen yoksa ancak güçlü bir gezegen 10. Eve çıkmaktaysa bunun anlamı başarının geç de olsa geleceğidir ancak kişi çok ileri bir noktaya gidemeyecektir. Dini inanışlarını organizasyon içerisinde ifade etme ve organizasyon kurabilme becerisinin bilgisini de bu evden anlayabiliriz. Bunların dışından başkalarının deneyimlerinden faydalanabilmek de bu evin konusudur. Yaşlılık dönemini ve yaşlı insanları da 10. Ev temsil eder.

Sağlık alanında ise: İskelet sistemi, omurga, dişler, dizler, eklem yerleri, deri.

ONBİRİNCİ EV

Doğal Burcu: Kova/ Doğal Yöneticisi: Satürn-Uranüs/ Sahipli

Kişinin topluluk bilinci, kolektif zihni 11. Evin yönetimindedir. Arkadaşlar, arkadaş çevresi, meslek çevresi ve bunlarla uyumu, başkalarına bağlı olan başarılar, kişinin istekleri, isteklerini elde etmede arkadaş ve iş çevresinden alacağı yardımlar, çevresinde kendine aşık olan kişilerin tavrı, üvey ve evlatlık çocuklar da bu evden anlaşılır. İşinden kazanacağı ücretin kişiye yeterliği, kişinin üzerinde en az hakim olduğu konular, bağlı olunan komüniteler, objektif taraflılık, olaylara müdahale etme isteği, başkalarına bakış açısı, gelecekle ilgili kurulan hayaller, teknolojik aletler, elektrik, toplu taşıma araçları, modern taşıtlar, tanınırlık, güvenilirlik de 11. Evin konularındandır.

Sağlık alanında ise: Bilekler, hipofiz bezi, vücut ritmi.

ONİKİNCİ EV

Doğal Burcu: Balık/ Doğal Yöneticisi: Jüpiter-Neptün/ Uyumlu
Kişinin başkaları tarafından ve hatta çoğu zaman kendi tarafından bilinmeyen sınırlanmaları ve engellerini belirten 12. Ev, bağımlılıklar, korkular, endişeler, kişinin kendini dışarı yansıtmadan önceki kendisi; aslı, duygular, duygulara yapılan şahsi müdahaleler, inzivaya çekilme, yalnızlaşma, yalnızlığa duyulan ihtiyacın giderilmesini de anlatır. Psikolojik rahatsızlıklar, bilinçsiz zihin, başkaları tarafından kişi üzerinde uygulanan yaptırımlar, bu yolla gelen baskılar. Ayrıca hapishane, hastane gibi giriş ve çıkışı kişinin elinde olmayan ve yine başkalarının uyguladığı yaptırımlara dahil alanlar, depresif durumlar. Verimli aklın kullanımı ya da kullanılamaması, kişinin vahşi/sadist yanı, gizli düşmanları, gizli düşmanlıkları, insanın kendine vereceği zararlar.


Sağlık alanında ise: Çiller, epifiz bezi, ayaklar, ayak parmakları ve tırnakları, uyurgezerlik, uyku ihtiyacı yoğunluğu. 

2 yorum:

  1. Ayın 2.evde koç olmasıyla ilgili güzel şeyler söyler misiniz:) yarim yamalak bilgilerimle bunalıma girmek uzereyim de :(

    YanıtlaSil