26 Ekim 2013 Cumartesi

13. Burç nedir

Merhabalar,

Daha evvel -haberlerin çıktığı ilk gün- twitter sayfamdan hemen açıklamasını yapmıştım ancak gerilerde kaldığı için 13. burç hikayesinin neden ve nasıl çıktığını buraya da aktarayım:

-Biliyorsunuz astrolojinin insan oluşumuyla aşağı yukarı aynı bir tarihi var. En eski metinler yazıyla beraber ortaya çıktı sanılıyor. Çünkü yıldızlardan haber almak o dönem insanları için tanrıdan haber almak demek.

-Astroloji gelişiyor evet ama astronominin gelişimiyle bağlantılı bu, binlerce yıldır kullanılan bir sistem var, evren hareketli ve her sene değişim oluyor. Presesyon; yani dünyanın kendi ekseni etrafında dönerkenki yalpalaması nedeniyle yaklaşık 4 bin yıl evvel ilkbahar noktasına Koç takımyıldızından giren Güneş, artık ilkbahar noktasına Balık takımyıldızından girmektedir.

-Biz Tropikal astroloji kullanıyoruz, yani mevsimler ve burçlara göre haritaları okuyoruz ve buna göre gökyüzünü ekinokslar ve soltistler arasında 360 derecelik, her burcu da 30 derecelik dilimlere bölen sembolik bir sistemle çalışıyoruz. Ancak bir de yıldız sistemini kullanan astroloji çeşidi vardır, yıldızsal(sidereal) astroloji sistemi ise takımyıldızlara bakarak haritaları okur ve presesyon nedeniyle 4 bin sene evvel aynı noktadan başlayan yıldızsal astroloji ve tropikal astroloji bugün birbirinden ayrılmıştır. Dolayısıyla hilafsız her sene gündem kaynasın diye bu 13. burç meselesini hortlatıyorlar ve insanların aklı karışıyor zira en "inanmıyorum" diyen bile açıp bir okuma gereği hissediyor çünkü merak ediyor. Ancak kullandığımız astrolojik sistemde böyle bir gerçeklik yok.

-Fakat nedir bu yılan burcu, 13. burç ne? derseniz... Şöyle ki, gökyüzünde sadece 12 takımyıldız yok, ama ekliptik yörünge astrolojide esastır ve ekliptik yörüngesi "yılancı" takımyıldızının küçük bir kısmına değmektedir. Bu takımyıldız akrep takımyıldızıyla iç içedir:


Ancak o dönemlerde bu yıldız takımı da akreple beraber düşünülmüştür. Buna karşılık, tropikal astroloji yıldız takımlarını değil, dünyanın üzerinden geçtiği varsayılan zodyak kuşağını esas aldığından ve takımyıldızlara odaklı çalışmadığından, kullandığımız astroloji sisteminde bir burç daha yoktur. Olmayacaktır da zira bunun olması için günlerin zaman dilimlerinin değişip artması gibi gereklilikler vardır.

Umarım açıklayıcı olmuştur :)

1 yorum:

  1. Merhaba bu yıl içerisinde Astrolojik gelişmeleri yorumladığımız ve 2015 yılı içerisinde yaşanması muhtemel gelişmeler ve  2015 yılı burç yorumları  hakkındaki görüşmelerimizi yayınladığımız moda sitesinde öncelikli olarak Kadın arkadaşlarımızla beraber soru ve cevap şeklinde görüşlerimizi anlatmaya başladığımız Modaloji sitemiz yayına girdi.

    YanıtlaSil