15 Kasım 2013 Cuma

Retro-1: Jenerasyon Gezegenleri


*Görsel: Mars retrosu

Jenerasyon gezegenleri Uranüs, Neptün ve Plüton’dur. Bu gezegenlerin “Jenerasyon Gezegeni” sıfatını almasının sebebi ise bulundukları burçlarda uzun yıllar kalmalarıdır. Uranüs, Güneş çevresindeki bir turunu 84 yılda gerçekleştirir ve her burçta 7 yıl kalır; Neptün, bir turunu 165 yılda tamamlar ve her burçta yaklaşık 14 yıl kalır; Plüton ise bir turunu 248 yılda tamamlar ve her burçta 15 ila 30 yıl arasında kalır.

Bilindiği gibi Güneş ve Ay dışında tüm gezegenler Retro yapmaktadır. Retro gerçek anlamda bir geri gidişi ifade etmez; bu, sadece hareketin yavaşlamasıdır. Yani gezegen normal hız düzeninin altında hareket eder, iyice yavaşlar ve kısa bir süre durup eski hızına dönmeye başlar. Biz bu hareketi dünyadan izlerken gezegeni sanki geri gidiyormuş gibi görürüz zira dünyanın hızı sabittir, oysa gezegen sadece yavaşlamıştır.
Gezegen yavaşladığında iç/ dış gezegen olmasına, kişisel/ kolektif olmasına ve hızına göre etkileri değişir. Bu nedenle örneğin kişisel, iç ve hızlı bir gezegen olan Merkür üç haftalık retrosundayken özellikle iletişim ve aldığımız hizmet alanlarımızı çok hızlı şekilde etkilerken, toplumsal, dış ve yavaş bir gezegen olan Plüton 5,5 aylık retrosundayken olanların çoğunu hissetmeyiz. Çünkü biri daha çok toplumsal olayları, diğeri ise kişisel olayları etkiler ve uzaklığından dolayı birinin etkisi kısa süreli diğerinin etkisi uzun sürelidir ve kendini göstermesi de zaman alır.

Astrolojide her ne kadar Plüton- Akrep; Uranüs-Kova; Neptün-Balık eşleştirmesi yapılsa da bir haritada bu gezegenlerin yönettiği kabul edilen evlerde olması daha çok o burcun yönettiği konularda uzun vadeli toplumsal gelişmeler olacağına yorumlanacaktır. Bununla beraber kişisel yorumlarda ise bu burçların klasik yöneticileri Mars-Akrep; Satürn-Kova; Jüpiter-Balık yerleşimlerine daha çok önem verilir. Ancak jenerasyon gezegenlerin yönettiği burç üzerine etkisi yok mu? Elbette var fakat bu gezegenlerin hareketlerinin toplum üzerine yaptığı etki daha fazla olur.

Bir, bazen iki nesil boyunca bir burçta kalan bu gezegenler en az beş ay Retro yaparlar. Bu nedenle çoğu doğum haritasında bu gezegenlerden bir ya da daha fazlası Retro görünümdedir. Retro gezegenin doğum haritasında diğer harita elemanlarından aldığı etkiler kişilerin bu etkiyi nasıl aşabileceklerinin göstergesidir. Tek tek incelersek:

Uranüs Retro

Uranüs retrosu başladığı zaman öncelikli olarak Kova ve dekanının burçlarını etkilemekle beraber, hangi burcu hangi evde etkiliyorsa orada beklenmeyen olaylar meydana gelir. Örneğin ani arkadaş tartışmaları, gizli düşmanların ortaya çıkması, iyi-kötü sürprizler yaşanması, yeni hedefler belirleyip iş-okul bırakmak, hayata yeni yön vermek için radikal karar almak yahut yeniliği kabullenememek gibi konular gündeme gelecektir. Bunlar sonunda deneyim edinilecek ve öğretici etki gösteren olaylardır zira hızla başlanan işler hayal edilen hızda ilerlemeyebilir. Etkisi uzun süreli ve dağınık olduğundan kişiler bu Retro etkilerini ancak hayatında geriye doğru gidişlerle sağlamasını yaparak algılayabilir.

Doğum haritasında Uranüs’ün geri gitmesi kişinin hayatı boyunca bitirilmemiş işleriyle uğraşacağının göstergesidir. Bu ne demek? Yani örneğin bu kişilerin ilişkileri biter, bir süre sonra yeniden başlar, bir konu olmayacakmış gibi kapanır ama bir gün aniden tekrar açılır, bir bilgiye ihtiyaç olmayacağını düşünerek öğrenmek istemez ama bir gün aniden karşısına o bilgiye ihtiyaç duyacağı bir mevzu çıkar vb… Bunun dışında doğum haritasında Uranüs Retro olan kişinin, hayatına yeni giren arkadaşlıklara çok itimadı olmaz, geçmişten gelen arkadaşlıkları ise çok daha önemlidir çünkü deneyimleme ve yenilikleri kabul etme süreleri başkalarına göre daha uzun olacaktır. Uranüs retrosunda doğan kişiler bu özelliklerini Uranüs tekrar retroya girdiğinde daha belirgin şekilde göstereceklerdir. Elbette Uranüs’ün geri gittiği burç da çok önemli, haritada geri gittiği burcun yönettiği özellikleri ortaya çıkarmak çoğu kişi için zordur. Ders alma konusunda sıkıntı yaşarlar ve aynı hataları sık sık yapma eğilimi gösterirler ancak bir konudan ders aldıklarında ise genellikle aynı noktada sürekli takılıp durmayı bırakırlar.

Neptün Retro

Neptün Retroları öncelikli balık burçları ve dekanları olmak üzere kimin haritasında hangi eve denk düşüyorsa o evin ilgilendiği konularda bir durağanlık ve kişilerde de bir içe dönüş gerçekleştirecektir. Konuları daha derin analiz etme ihtiyacı, belirsizlikler, skandallar, alkol alımında dengesizlik gibi etkiler gösterecektir. Bununla beraber hayali kurulan konularda sürekli çok yakında olacakmış hissi ve bunun bir türlü gerçekleşmemesi, hayal kırıklıklarının uzun vadeye yayılması da Neptün retrosu etkileridir. Retro yaptığı burç mensuplarında, Retro yaptığı burç yükselen olanlarda ve yönettiği burçta ise (balıkta retrosunu 13 Kasım’da bitirdi) kişisel olayların artmasına, sosyal hayatın azalmasına, kişinin kendini belirsizlik içinde bulmasına ve kendiyle ilgili bir karar veremiyor oluşuna sebebiyet verir. Retrosu bittiğinde bu konular daha berrak şekilde görülür.

Doğum haritasında Neptün retrosu olan kişiler genelde içe dönük, olayları derinlemesine tahlil etme ihtiyacı duyan, insanlara kolay güvenemeyen, sık sık kendini kandıran ve çevresi tarafından da çabuk kandırılan, dolayısıyla yaşanan iyi olayların da gerçekliğini süreğenliğini sorgulayan bir yapı gösterirler. Hayallerine dahi güvenmekte sorun yaşayabilir, bazen de hayallerine fazla kapılabilirler, olayları atlatmak için harici maddelere ve doğal olmayan davranışlara –alkol, uyuşturucu, anti-depresanlar, sık sık uyku, normalden fazla yemek tüketimi, uyku ilaçları, dini inançta aşırı eğilimler, her türlü fanatizm- ihtiyaç duyabilirler. Büyük bir güven eksiklikleri vardır en iyi yaptıkları işlerde bile başarı korkusu yaşar ve onay almak ihtiyacı hissederler.

Plüton Retro

Plüton Retroları öncelikli akrep burçları, dekanları, yükselen akrep burçları olmak üzere, kimin haritasında hangi eve düşüyorsa orda başlangıcından itibaren bazı değişiklikler getirir. Akrep retrosunda kişinin hayat tecrübesinde farklılaşmalar olacaktır. Bu, bazen yıkım anlamına gelebileceğinden aynı zamanda içinde yeni bir inşayı da barındırır. Yeni konular, yeni durumlar ve bunlara adaptasyon kişinin gündeminde olacaktır. Ayrıca eskiyi yenilemek, var olan bir konunun farklı bir boyut kazanması da Retro Plüton etkisidir.

Doğum haritasında Plüton retrosu olan kişiler genelde olayların üzerine çok gider ve kontrol konusunda çok baskıcı olurlar. Her olayın kontrolleri altında olmasını isterler çünkü sürekli bir kaybetme ve yeni durumun zorluğu korkusu yaşarlar. Beraber oldukları kişilerle ilişkileri genellikle baskıcı, aşırı sahiplenici ve kıskanç tutumları nedeniyle son bulur. Her türlü ilişkilerinden vazgeçmekte sorun yaşarlar ve onlar için bir hayvanın kaybı da, arkadaşın yahut sevgilinin kaybı da ağır bir yüktür. Bu nedenle eldeki ilişkilere ve bağlılıklara çok fazla tutunur, kendilerini kurtarma işini başkalarına yüklerler. Her ne kadar içten olsa da pek fark edilmese de gizli iş yapmaya yatkındır ve kendine karşı her zaman bir güvensizliği olur. Bu nedenle de dışarıdan çok fazla kendine güvenli dururken içerde sürekli bir rekabet ve kanıtlama çabası halindedir.

5 yorum:

  1. Pluto, neptun, saturn, uranus hepsi retroda benim haritamda 😊

    YanıtlaSil
  2. Benimde bide jupiterde bende retro retrolar söleni resmenn..

    YanıtlaSil
  3. Ben de aynen. Ama uranus -neptun retrosunu başka şekillerde de açıklıyorlar lynn koiner, bunu googlelayın

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil