12 Kasım 2013 Salı

Şans Noktası (Pars Fortune) nedir, nasıl hesaplanır, ne anlama gelir?


Doğum haritalarında yer alan “şans noktası” aslen olmayan, boylam hesaplamalarıyla elde edilen sanal bir noktadır. Astrolojiyle az çok haşır neşir olmuş olan herkes bir kez “Arap noktası” tamlamasını duymuştur, işte şans noktası da yaklaşık 150-160 Arap noktasından biridir. P. Fortune(Pars Fortune) yahut Ay noktası olarak da bilinir. Arap noktaları, soru astrolojisinde sorunun ve cevabın detaylarını öğrenmek açısından daha çok kullanılır bu nedenle normal doğum haritalarında birkaç tanesi dışında hepsi kullanılmaz fakat klasik dönem boyunca her çeşit haritada çokça kullanılmıştır. İstendiği takdirde yine kullanılabilir ancak haritanın asli unsurlarından değil, “diğer harita elemanları” sınıfındandır.

Arap noktalarından günümüzde normal doğum haritalarında en çok kullanılanlar(ve benim en çok kullandıklarım) Şans noktası, gelecek noktası, inanç noktası, yeniden doğuş noktası ve evlilik, zenginlik noktaları.

Şans noktası ne anlatır

Kişinin başarılarını, başarılı olmak istediği konuya ulaşma şeklini, harekete geçme tarzını, iç dünyasının dışavurumunu anlatır. Ayrıca hayat boyunca kazançları ve yapacağı birikimler, bunları elde edebilme kapasitesi, hangi şartlar altında edebileceği, hayatındaki ilerleme hızı gibi verileri de Şans Noktası’ndan anlıyoruz.
Şans noktası köşe evlerden birinde olursa(1,4,7,10) kişinin şansının açık olacağı, başarılı ve maddi anlamda yeterli olacağı, ikincil evlerden birindeyse(2,5,8,11) zorlansa da hayatın ileri dönemlerinde başarı kazanacağı, üçüncül evlerden birindeyse(3,6,9,12) talihinin pek yaver gitmeyeceği ve her şey için çok çabalaması gerekeceği anlamına gelir. Elbette şans noktasının gezegenlerle yaptığı açılar, bu başarıyı hangi kanallarla nasıl elde edeceğine dair bilgiler sunan önemli kısımlardır. Ancak bolluk gösteren, iyicil, artan gezegenlerle(Venüs, Jüpiter, Neptün, Büyüyen fazda Ay) olan uyumlu açılar her zaman talih göstergesidir.

Şans noktası nasıl hesaplanır

Şans noktası hesabı gece ve gündüz haritalarına göre değişir. Gündüz haritalarında şans noktası hesaplama formülü: 1. Ev çizgisi(yükselen)+ Ay-Güneş; Gece haritalarında: 1. Ev çizgisi(yükselen)+Güneş-Ay şeklindedir.

Aslında artık programların varlığıyla hesaplama yapmaya gerek yoktur ancak doğruluğunu teyit etmek için hesaplanabilir. Hesaplamayı şöyle anlatabilirim: Tom Cruise haritasından örnekle:


Doğum haritası 360 derecelik, 12 parçalık bir çark. Yani her burç 30 derecelik bir yere sahip. Elimizdeki harita bir gündüz haritası(Gezegenler ufkun üzerinde yerleşimde), gündüz haritası formülü 1.Ev+Ay-Güneş formülü, uygularsak (1. Ev çizgisine gidene kadar her burcu Koç:30+Boğa:60+İkizler:90 diye sayarak ilerliyoruz) yükselen nedir 26° 09’ Başak, buraya gelene kadar kaç saymış oluyoruz? 176° 09’ işte bu (yükselen) 1. Ev sonucudur, cepte. Şimdi bunun üzerine formülümüzden devam ederek Ay’ı hesaplıyoruz, Ay 01° 05’ Aslan burcunda yani 121° 05’ eder, Güneş ise 11° 13’ Yengeç burcunda, yani aynı sistemle hesaplarsak 101° 13’ çıkar. Sonuçta 176° 09’+121° 05’-101° 13’= 196° 01’ olacaktır. Bunu haritaya uyguladığımızda Koç:30+boğa60+ikizler90 diye gidersek 180 derecede Terazi burcunun başlangıç çizgisini göreceğiz. Elimizdeki rakam ise 196 olduğuna göre Terazi burcunun 16° 01’ noktası haritanın şans noktasıdır.
Gece haritası olsa yine aynı şekilde ama Güneş ve Ay’ın sıralamasını değiştirerek bulacaktık. Eğer tüm hesaplamalardan sonra elde ettiğimiz sayı 360’tan büyük olursa bulunan rakamdan 360’ı çıkararak şans noktasını elde edebilirsiniz.

Yalnız, Şans noktası ve Dünya'yı hiçbir zaman karıştırmayın. Şans noktası daire içinde çapraz(x) çizgilerle, dünya ise daire içinde düz (+) çizgilerle sembolize edilir ve Dünya her zaman Güneş'in tam 180 derece karşısındadır.

Kolay gelsin :)

1 yorum:

  1. Merhaba bu yıl içerisinde Astrolojik gelişmeleri yorumladığımız ve 2015 yılı içerisinde yaşanması muhtemel gelişmeler ve  2015 yılı burç yorumları  hakkındaki görüşmelerimizi yayınladığımız moda sitesinde öncelikli olarak Kadın arkadaşlarımızla beraber soru ve cevap şeklinde görüşlerimizi anlatmaya başladığımız Modaloji sitemiz yayına girdi.

    YanıtlaSil