20 Nisan 2014 Pazar

Retro-2: Kişisel ve Dış gezegenler


*Yazının Uranüs-Neptün ve Plüton’u anlatan 1. bölümünü buradan okuyabilirsiniz.

RETRO MERKÜR

Hareketlerinden öncelikli olarak en etkilendiğimiz gezegen olması açısından oldukça önemli. Güneş’e en yakın gezegen olması dışında Ay’dan sonra en hızlı hareket eden gezegendir. Bir dereceyi aşması bir günden daha kısa sürer ve senede üç veya dört kez geri hareket yapar, geri hareketi 20-24 gün arasında değişir. Merkür genel olarak iletişim alanımızı etkiler, planlarımız ve projelerimiz, mesleki verimliliğimiz ve odaklanabilme yeteneğimiz de Merkür’ün etkisi altındadır.

Merkür geri hareketteyken yoğun iletişim problemlerine bağlı problemler, iletişim araçlarında ve elektronik aletlerde büyük arızalar veya ufak tefek sorunlar, evrak gecikmeleri, kargolarda problemler, ikili ilişkilerde yanlış anlamalara bağlı tartışmalar/ayrılıklar gibi etkileri mevcuttur. Ayrıca retro döneminde evcil hayvanlarımızın sağlığı sıkıntılı olabilir, iş yerinde verimimiz düşebilir ve baş ağrıları, sindirim sistemi sıkıntılarında artış olur.

Doğum haritasında Merkür’ün retro pozisyonda olması kişiyi düşüncelerinde ve yaptıklarında planlı olmaya, kararlarına karşı şüpheli yaklaşımlara iter. Kişi, kendini birden çok kez düşündüklerini/söyleyeceklerini tekrar ederken bulur ve tüm konuşmalarını sıkı şekilde planlar. Karar verme konusunda hızlı ve başarılı olamaz zira ani kararlar sonucu gerçekleştirdiği işlerde sürekli sıkıntı yaşar. Sık sık aynı hataları yaparlar ancak 20’li yaşların ortalarına doğru daha hızlı öğrenir ve deneyimlerini hayatlarında uygulama alanı bulabilirler.

RETRO VENÜS

Venüs, Merkür’den sonra en hızlı hareket eden, Güneş’e en yakın ikinci gezegendir. Bir dereceyi aşması bir gün sürer ve 1,5 senede bir geri harekette kalır, retro süresi yaklaşık 1,5 aydır. Venüs temel anlamda sosyal ilişkilerimizi ve duyumsadığımız+ ilettiğimiz sevgiyi ve güzellik algımızı anlatan bir yapıya sahip olduğundan geri harekette bulunduğu sürede en çok bu konuları etkileyecektir.

Venüs retro konumdayken duygusal ilişkilerimiz, sosyal yaşantımız, güzellik algımız değişir. Duygusal olarak çok uçlara yükselebilir yahut çok uçlara düşebilir, sevgimizi yanlış şekillerde ifade edebilir, ilişkilerimizde problemler yaşarız. Sosyal hayatta ise uyumsuz, ani tavır değişikliği gösteren yanımız ortaya çıkar ve memnuniyetsiz, eğlence algısı düşük bir hale bürünürüz. Bunun dışında kendimizle ilgili güzellik algımız da değişir. Saç, makyaj, giyim konusunda aniden yenilik isteğimiz artar ve an şekilde maddi olarak zorlayıcı hale gelebilecek giyim&kozmetik harcamalarına, güzel yemeklere eğilim gösteririz.

Doğum haritasında Venüs retro olan kişiler genellikle sevgiyi anlatım biçimlerinde problemler yaşarlar. Tam olarak kendilerini ifade edemez, duygusal olarak karmaşık bir ruh hali içinde olurlar. Beklentileri yaşı ne kadar büyük olursa olsun çocukça kalabilir. Sevilmediklerini, yalnız olduklarını, toplumsal olarak soyutlandıklarını düşünecekleri için utangaç davranışlar gösterirler ayrıca aşk hayatlarında tekin olmayan adımlar atarlar. Kendilerinde sürekli kusur bulurlar ve tarzlarını sık sık değiştirmeye yatkındırlar. 24 yaş ve sonrasında kendilerini bulmaya başlarlar ancak aşk hayatlarındaki dengesizlikleri oturtabilmeleri zordur.

RETRO MARS

Mars’ın bir dereceyi aşması yaklaşık olarak iki gün sürer ve iki yılda bir retro konuma geçer. 80 gün kadar retro pozisyonda kalır. Mars’ın temel olarak yönettiği konular güç kullanımını gerektirecek, hareket alanımızı aktifleştirecek konulardır; savaş, düşmanlık, hırs, öfke, kavgalar, acelecilik, sorun yaratma vb. Bu nedenle Mars retro konuma geçtiği zaman ilk etkilenecek noktalar hareket ve zorluklarla savaşma kabiliyetimizdir. Bulunduğu ev haritanın hangi anlatım bölümü içindeyse o evin konularında mücadele zorluğu, reflekslerde zayıflama, işlerin ilerleyişinin durması+ stres yaratacak şekilde gerilemesi ve fırsatları görememe durumu oluşacaktır.
Daha saldırgan, anlamadan dinlemeden yargılamaya ve tartışmaya açık, savunmacı yanımızın daha etkin olduğu bu süreçlerde küçülme ve içe kapanma eğilimi gösteririz. Ateşli hastalıklara açık oluruz ve yüzümüzde sık aralıklı sivilceler çıkabilir, enerjimiz düşer, kendimizi istediğimiz aktiflikte ifade edemeyiz.

Doğum haritasında Mars geri harekette olan kişiler kendilerini şanssız olarak görmeye diğer insanlardan daha fazla meyillidirler zira çoğu zaman önlerindeki fırsatı görme zorluğu çekerler ve mücadele/ elde etme refleksleri zayıftır. Mars’ın retro bulunduğu evi ilgilendiren konularda sık sık terslikler yaşarlar. Buna karşın sabırlı bir yapı gösterebilirler, hayata geçirecekleri işleri enine boyuna değerlendirir sonrasında harekete geçerler ve spontane değil planlı şekilde hareket ederler. Bununla beraber hemen her yaptıkları iş için savunmaları vardır ve sürekli savunma durumundadırlar, bir yanlış yapmaktan çekindikleri gibi, yanlış olanı görmekten de onu düzeltmek gerektiği gerçeğinden de hoşlanmazlar.

RETRO JÜPİTER

Jüpiter’in bir dereceyi aşması yaklaşık olarak 4-5 gün sürer ve bir burçta bir yıl kalır. Retro konuma geçtiğinde yaklaşık 4 ay retro hareket eder. Jüpiter’in temel olarak yönettiği konular bizi iyiye götürecek, kendimizi ilerletmemizi sağlayacak yapıcı yollara başvurma ve bunlardan maksimum faydayı sağlama ile ilişkilidir; şans, bereket, çoğalma, verim, büyüme, iyi niyet, yapıcı tavırlar, bilgi, eğitim, hoşgörü, seyahatler, neşe vb’dir.

Jüpiter retro konuma geçtiğinde ilk olarak etkilenecek alan şansımızdır. Riskli olan, şans gerektiren her alanda gerileme, gecikme yaşamaya başlarız. İşlerden aldığımız verim düşerken, okuduklarımızı anlama kabiliyetimiz de azalır. Hoşgörülü davranabilmek için normalden fazla gayret sarf etmemiz ve başkalarına anlayış gösterebilmek için kendimizi zorlamamız gerekir. Seyahat planlarımız, uzun vadeli hedeflerimizin retro dönemi ilgilendiren kısmı sekteye uğrar. Özellikle Jüpiter’in haritada geri gittiği alanlarda kendini gösterecek olan bu etki retro öncesindeki ilerleme noktasına geri dönmemize sebep olur. Jüpiter retrodayken tarımda verim düşer, spesifik olarak at yarışlarında banko olan atlarda sürpriz kayıplar yaşanır. Sosyal hayata katılım isteği azalırken, düşünme ve dağılan düşünceleri toplama çabası kendini gösterir.

Doğum haritasında Jüpiter geri gidişte olan kişiler öğrendikleri şeylere kolayına inanmazlar; önce kendilerinin tahlil etmesi ve bir sonuca varması gerekir bu nedenle çok iyi inceleyicidirler. Her inanca mesafeli yaklaşırlar. Konuları çok hızlı şekilde kendilerinden uzaklaştırma özelliğine sahiptirler, bilmedikleri konuya cevap vermekten ziyade soruyu yönlendirip değiştirebilirler. Topluma karışmaları sorunlu olabilir kendilerini tam olarak ifade edecek bir grup bulmakta zorlanırlar bu nedenle her ortama uyum sağlamaya çabalarlar. Aile geçmişlerinde zihinsel sorunlar olması kuvvetle muhtemeldir.

RETRO SATÜRN

Satürn’ün bir dereceyi aşması yaklaşık olarak 7-8 gün sürer. Bir burçta 2,5 yıl kadar kalır ve geri retro süresi 5 aydır. Satürn uzak ve retro etkisi jenerasyon gezegenleri gibi hafif hissedilen ve zamanla gerilimler yaratan bir gezegendir. Genel olarak sıkışma, daralma, zorlanarak elde edilen şeyler, derin bilgi, geçmiş, kederli ve deneyimsel dönemleri anlatır. Satürn retrodayken öğrendiklerimizi unutmaya ve normalde aktif olarak kullanabildiğimiz bilgileri kullanmakta zorlanmaya başlarız. İş hayatımızda, toplumsal konumumuzda yaralanmalar oluşabilir, kendimizi göstermekte, öne çıkmakta zorlanabiliriz. Yine hangi evde gittiği önemli olmakla beraber Satürn retrosunda uzun süre gerilimli devam eden ilişkilerin ve dostlukların aniden ortaya çıkan öfkeyle bitişi olağandır ancak temelde tarafların birbirlerinden kendi çaplarında oldukça fazla şikayetleri vardır. Kendimizi ilerlemek zorunda hissetmemiz, geçmişte yarım bıraktığımız ve yapamayacağımızı düşündüğümüz şeyleri aniden gelen isteklerle yapmaya başlayıp bitirmemiz ve hayati konuların karar aşamasına geçmemiz retro Satürn süreçlerinde daha sık görülür.

Doğum haritasında Satürn’ün retro konumda oluşu kişiyi iş bitirici yapar. Genellikle angarya gibi gördüğü ancak tamamlanmamış işlerin üzerine gidebilme potansiyeli vardır. Hiçbir işini yarım bırakmaz, bir şey tam hale gelmeden ve onun sonucunu görmeden içi rahat etmez. Daha çok kendinden olgun kişilerle iletişimi kuvvetlidir ve başkalarının tavsiyelerine kulak assa dahi kendi deneyimlemeden bunlardan ders çıkarmaz fakat kendi deneyimlerini de olumlu dersler olarak kullanabilir. Yaptığı hataları tekrarlamama becerisi vardır. Konuları ilk okuduğunda hızlıca anlamaz fakat sonraki okumalarında anlayacaktır, bu nedenle çoğu kişinin aksine okuyup öğrendiklerini kolayına unutmaz. Sorumluluklarının ciddiyetine biraz geç varacaktır ancak bu ciddiyete ulaştıktan sonra kesinlikle onları göz ardı etmeyecektir. Sabırlı ve olgun tavırları vardır ancak bunun tek sıkıntılı yanı fırsatları görmekte zorlanmasıdır. Genellikle fırsatları kaçırdıktan sonra fark eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder